To musíte zažít! Vyzkoušejte CityZen bez rizika s garancí vrácení peněz.

Košík
Váš košík je prázdný

Slovo nejde, neexistuje! Jak žije Jenda Jirka z Peče celá země

Pečící kadeřník, autor sladké kuchařky Jan „Jenda“ Jirka o sobě s nadsázkou říká, že pořád neví, čím bude, až vyroste. Jak kloubí své tři profese, tráví volné chvíle a proč si musí vánoční cukroví objednávat?

Přečtěte si milý rozhovor s nepřehlédnutelným účastníkem soutěže Peče celá Země.  

Jak jste se dostal k tomu, že kombinujete kuchařinu, pekařinu a kadeřničinu? 

Kadeřnický obor a cukrařina k sobě mají velice blízko. Přece jen obojí jsou řemesla, která jsou postavená na chemii, fyzice, prostorovém vidění a estetickém cítění. Oba obory mají velkou hloubku. Kombinace těchto oborů je někdy náročná. Dobře naplánovaný diář je cestou k úspěchu a kdybych se někdy naučil říkat práci ne, tak věřím, že by to šlo i v klidu. (smích) 

Která z vašich profesí vás baví nejvíc? 

Rozhodovat se mezi tím, který obor mám raději, je opravdu moc těžké. Asi mě baví ta pestrost obou prací. V kadeřnictví rád trávím čas s lidmi, ale při pečení si zas pustím nějaký pohodový seriál či divadelní hru a odpočívám. Obě práce mají něco do sebe a jak s oblibou říkám, pořád nevím, čím budu, až vyrostu. 

Jak vypadá váš typický den, když musíte zvládnout všechny tři profese? 

Typický den pro mě neexistuje. Každý den je úplně originální a mění se s poptávkou. Ale, často se stává, že brzy ráno jezdím po obchodech a nakupuji suroviny, protože vždy peču z čerstvých a kvalitních surovin. Pak rychle běžím na salon, kde mám práci do večera, po práci si chodím ještě zaplavat. Večer si udělám pečicí přípravy. Upeču si korpusy, uvařím krémy a další den kompletuji a pak zas běžím do salonu. Za práci jsem moc rád, ale nejvíce miluji dny, kdy si po snídani mohu jít na hodinku lehnout. 

Jak si udržujete rovnováhu mezi pracovním životem a volným časem? 

Kombinace pracovního a osobního života je někdy těžká. Moje pracovní doba se naprosto liší s pracovní dobou mého partnera. Já mám pružnou pracovní dobu, abych vyšel co nejvíce vstříc klientům. To znamená, že hodně pracuji večer, kdy mají lidé po pracovní době. Ale moje práce je i mým koníčkem, takže si to nasazení vlastně užívám. Alespoň si jsme doma vzácní a vážíme si chvil, které strávíme spolu. Často si říkám, jak to dávají lidé, co mají děti? To teprve musí být mazec. 

Jak trávíte volný čas? 

Volný čas se snažím užívat co nejvíce aktivně, moc rád a pravidelně plavu a trošku běhám. Ale nejradši ze všeho cestuji, ať už po Čechách, nebo v zahraničí a samozřejmě všude vymetám cukrárny. 

ANTONY Pánská polokošile azurová/NAVY

Sledujete módní trendy? Necháte se jimi inspirovat? 

Módní trendy jsou pro mě zásadní. Přece jen jako kadeřník musím mít přehled, co je cool a co se nosí. Rád sleduji nové kolekce velkých módních domů. Také v módě hledám smysl a historii. Módu vždy inspirovali velké události, války, krach na burze, sexuální revoluce atd. 

Jak byste popsal svůj osobní styl? 

Já úplně osobitý styl nemám. (smích) Nebo takhle, nepovažuji se za módní ikonu. Ale co mám rád, jsou volné střihy a kvalitní látky. Standardně spíš nosím pohodlné oblečení. S každým přibývajícím rokem víc koukám na kvalitu a udržitelnost. Ale co mi v šatníku nechybí, je velká zásoba černých triček. 

Jaké jsou vaše oblíbené módní trendy, které byste doporučil našim čtenářům? 

Mně osobně se líbí ležérní elegance, ale každý má svůj styl. Nemám pochopení pro ponožky v sandálech, i když jsem rodilý Čech. Ale jestli mohu něco poradit, pak jen to, že by lidé měli více utrácet za kvalitu než za kvantitu. 

Jaké jsou vaše oblíbené módní kousky a proč? 

Přiznávám, že módní kousky se mi více líbí na ostatních lidech než na mně samotném. Nevím, jaký mám nejvíce stylový kousek v šatně, ale asi nejdražší, co mám, jsou běžecké boty. A největší výstřelek, co v šatně mám, je síťované tričko, které jsem měl jednou jedinkrát na sobě, při předávání cen českého slavíka. Měl jsem ho pod krásným růžovým sakem jednoho českého návrháře. 
 

Máte nějaký konkrétní oblíbený kousek od nás ze CityZen? 

Od CityZen mám nejraději tričko, které je střihu slim fit a má světle růžovou barvu. Osobně bych si ho nikdy sám nevybral, ale paní prodavačka mi řekla, at si ho vyzkouším a já byl v šoku, jak mi sluší. Sám sobě jsem se v něm v zrcadle hned líbil. 

DAVOS Pánské tričko slim fit světle růžové
 

Jaké jsou vaše plány a ambice do budoucna? 

Nevím, jestli přímo ambice, ale učím se pracovat především sám se sebou, dobře využívat svůj potenciál, učit se věci, kde mám mezery. Slovo nejde, neexistuje. Mám rád nové výzvy, kterých se bojím a mám z nich respekt, protože když je zvládnu, přestanou být cílem v dálce, ale stanou se součástí. Vlastně mám novou výzvu, a tou je triatlon v Poděbradech. 
 

Co si myslíte o udržitelné módě a jaké trendy byste rád viděl do budoucna? 

Udržitelná móda je cesta a měli bychom se na ní více zaměřit. Planetu máme jen jednu. Není to tak dávno, co lidé měli doma jen jedny kožené boty na všechny příležitosti, od fotbalu po ples a my dneska měníme oblečení každý den a myslím, že bychom koukali na to, co vše v našem šatníku ušily děti v Asii. Rád si připlatím za český výrobek, a podpořím tak místní trh. Svět asi jen tak nezměníme, ale náš přístup můžeme změnit velmi snadno. 

Co byste poradil lidem, kteří mají zájem o více různých profesí a nechtějí se omezovat jen na jednu kariéru? 

Myslím, že být dneska renesančním člověkem je dost na místě, trh je střet nabídky s poptávkou a člověk se jí musí trošku přizpůsobit. Práce člověka musí naplňovat a bavit a myslím, že lepší něco zkusit a třeba i narazit, než být otrokem práce, která by člověka nebavila. Nebo je dobré si jednu práci držet pro jistotu a druhou dělat pro větší radost. 

Která z vašich profesí přináší nejvíc vtipných zážitků? 

Přijde mi vtipné, že každý rok upeču desítky kil vánočního cukroví pro ostatní, ale já pak pro sebe nemám ani kousek, protože mi prostě nic nikdy nezbyde. Loni jsem se už poučil a začal jsem si pro sebe objednávat cukroví jinde. Kovářova kobyla chodí bosa. 

Kdybyste si musel vybrat mezi pečením chleba, stříháním vlasů a vařením večeře, co by to bylo a proč? 

Stříhání vlasů, pečení chleba a výroba večeře? Partner by řekl, že bych si vybral určitě stříhání vlasů, protože chleba jsem dlouho nepekl a večeře dělá spíš on. (smích) 

 

Autoři: Marie Šírková, Nikola Nevečeřalová